berlin apartment

2009, 112 sq m

apartment refurbishment

Located on the third floor of a typical Berlin apartment building on the border of Prenzlauer Berg and Mitte, the Berlin Apartment has 112 square meters over three rooms and an open kitchen with a spacious dining area. Large surfaces of carefully considered materials and finishes were of particular importance for the renovation of the apartment. The consistent material and color concept with its subtle transitions leads to a uniform character of the Berlin Apartment.

The original floorboards were retained where possible with new floorboards installed in the remaining areas. All wooden floors were sanded and treated with white pigmented oil. The kitchen consists of common base units from IKEA with customised doors. The worktop and splashback with integrated shelf are made of LG hi macs in a matching beige color. In order to further support the uniform, monolithic character of the kitchen and to emphasise the smooth, large surfaces, a sink made of the same material was used. In addition, push door openers were preferred to common door handles. To prevent making the room feel smaller wall cabinets were also dispensed with. Instead, the long shelf above the splashback offers storage space and houses a LED Strip light.

The dining area is defined by the Plywood and Concrete Table TD01 dining table made of white stained plywood and concrete. The white stained plywood top connects to a custom made console with large drawers in the living area, which is aesthetically restrained while providing storage space.